YOLCU TAŞIMA TARİFE GÜNCELLEMESİ HAKKINDA KAMUOYUNA AÇIKLAMA

12-02-2020

YOLCU TAŞIMA TARİFE GÜNCELLEMESİ HAKKINDA KAMUOYUNA AÇIKLAMA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezinin 06 Şubat 2020 tarih ve 1-6 sayılı kararı ile Elektronik Ücret Toplama Sistemi kapsamında yer alan bütün Kent İçi Toplu Taşıma unsurlarının yolcu taşıma tarifeleri güncellenmiş ve 10.02.2020 tarihinden itibaren de uygulanmasına başlanmıştır.

Yapılan bu güncelleme ile yolcu taşıma ücretlerine yaklaşık %35 oranında artışa gidilmiştir.

Bazı çevrelerce, olumsuz algı oluşturmak amacıyla çeşitli spekülasyonlar ve yorumlar yapıldığı görülmektedir.

Öncelikle şunun bilinmesinde fayda bulunmaktadır. İstanbul Kent İçi Toplu Taşımacılığında, 3.000 adet Özel Halk Otobüsünün dışında, TCDD’ye bağlı Marmaray, İstanbul Metro A.Ş. ne bağlı Raylı Sistemler, Deniz Ulaşım araçları, İETT Genel Müdürlüğüne bağlı Metrobüs ve Otobüsler de bulunmakta olup, yapılan tarife güncellemesi EÜTS içinde yer alan bu unsurların tamamını kapsamaktadır.

Buna rağmen bazı kesimler tarafından ısrarla ve özellikle Özel Halk Otobüslerinin ön plana çıkarılarak aleyhte algı oluşturulmaya çalışılması maksatlıdır ve kötü niyete dayanmaktadır.

Enflasyon ve buna bağlı maliyet artışlarına rağmen yapılan zam oranının yüksek olduğu algısının oluşturulmaya çalışılması art niyetlidir ve gerçeklerin göz önünden kaçırılması amaçlanmaktadır.

Kentimizde elektronik ücret toplama sistemi kapsamında yer alan toplu taşıma araçlarının yolcu taşıma tarifesi bundan önce son olarak 2017 Haziran ayında yapılmıştır. Yani yaklaşık 32 aydan beri bu unsurların tarifelerinde düzenleme olmamıştır. 2017 Haziran ayından önceki dönemlerde ise ortalama 1,5 yılda bir tarife ayarlaması yapılarak gelirler giderler karşısında reel olarak azaltılmıştır.

2017 Haziran ayından sonra bugüne kadar Minibüs, Dolmuş ve Taksi gibi ticari araçların tarifelerinde 2 defa güncelleme yapılmıştır ve total zam oranı İBB ulaşım sistemi içinde yer alan unsurların yolcu taşıma ücretlerine yapılan zamdan çok daha fazladır.

2012 yılından, son tarife artışına kadar geçen 8 yıllık sürede gerçekleşen enflasyon artışı %138 olduğu halde Özel Halk Otobüslerinin gelirlerindeki artış yaklaşık %78 olmuştur. Dolayısıyla da maliyet artışları karşısında gelirlerimiz reel olarak %60 oranında azalmıştır.

Yine bu dönem de yasal düzenleme ile ücretsiz yolculukların kapsamı genişletilmiş olup, şu anda ücretsiz yolculuk oranı %14’tür. Yine bu dönem de bazı kesimlere indirim sağlanarak işletme gelirleri ile giderlerini karşılayamayacak duruma getirilmiştir.

Mevcut şartlarda yeni bir tarife artışı tercih değil zaruret haline gelmiştir. Buna rağmen yapılan artış ile sağlanan gelir artışı giderleri karşılayacak yeterlilikte olmadığı için İBB kent içi toplu taşımayı sübvanse etmeye devam etmektedir.

Kamuoyuna saygılarımızla arz ederiz.

Göksel OVACIK

Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı

Toplam 1300 defa okunmuştur. Paylaş

Etiketler : YOLCU TAŞIMA TARİFE GÜNCELLEMESİ HAKKINDA KAMUOYUNA AÇIKLAMA